Selecteer een pagina

Les Grands Crus, een korte geschiedenis

 

Wijnsociëteit Les Grands Crus werd opgericht in 1984 tijdens een feestje waarbij een buurvrouw vroeg om een wijn cursus te geven. Oprichters waren Jan Schildmeijer, Joop Klaver en Frans Hulshof. Er werd begonnen als “les Trois Grands crus” Na circa een jaar haakte Frans af vanwege zijn drukke tandartspraktijk.

Na een succesvolle eerste cursus in de docentenkamer van de Mavo Ter Eem in Amersfoort ontstond zowel een nieuwe groep beginners als een groep gevorderden. Daarbij werden de thema-avonden geïntroduceerd. In al die jaren zijn heel veel verschillende thema’s gepasseerd. Soms werden daarvoor gasten uitgenodigd. Zo is bijvoorbeeld Jean-Luc Cortier langs geweest voor een proeverij van het huis Daudet-Naudin. Later stapte hij over naar Chanson. Ook Richard Bos, van wijnmaker Janot Bos uit de Bourgogne en Marta Macedo van het wijnhuis Filoco uit Portugal hebben in latere jaren gast proeverijen verzorgd.

Les Grands Crus groeide door met een uitgebreid programma voor meer dan 200 leden. Twee kookgroepen ontstonden bij Carla-Cuisine en Cees van der Zwan met uiteraard passende wijnen. Jaarlijks werd er een beginnerscursus voor genieters georganiseerd alsmede een cursus voor mensen die het wijnbrevet wilden halen en nog weer later praktijktrainingen voor examenkandidaten vinologendiploma. Er werden wijnreizengeorganiseerd naar de Rheingau, de Moezel, de Elzas, naar Sancerre en naar Porto. Met een bus vol liefhebbers werd er een bezoek gebracht aan Robbers vd Hoogen in Arnhem (met wijn onderweg). Ook werd er meegedaan aan een gerenommeerde wijnwedstrijd waar er driemaal op rij bij de beste vijf werd geëindigd (dat was nog voor het Google tijdperk en draaide alles nog om kennis ipv opzoeken).

Van de Mavo ter Eem werd er overgestapt naar het Eemland College Zuid nadat de scholen gefuseerd waren. In 2013 zijn de proeverijen verhuisd naar Evers + Manders Subsidieadviseurs in Hoevelaken.

Sinds 2008 is Eduard Verheijen lid van Les Grands Crus en nadat hij zijn SWEN-3 opleiding had voltooid besloot hij tot het oprichten van zijn eigen wijnsociëteit ‘Les Petits Crus’ in Woudenberg. Op 27 januari 2014 werd deze bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort ingeschreven en ontstond ook de webwinkel ‘eduardverkooptwijn.nl’.

In het voorjaar van 2017 kwam Joop Klaver te overlijden en besloot Jan Schildmeijer om met pensioen te gaan. Aan Eduard werd gevraagd of hij Les Grands Crus wilde voortzetten. Dat wilde hij met alle plezier doen en in het seizoen 2017-2018 werden er zowel proeverijen georganiseerd in Woudenberg onder de naam Les Petits Crus en in Amersfoort/Hoevelaken onder de naam Les Grands Crus. Per 1 januari 2019 is er voor gekozen om alle activiteiten van de wijnsociëteit onder de naam Les Grands Crus voort te zetten en is de naam Les Petits Crus vervallen. In het voorjaar van 2020 werd Jan Schildmeijer getroffen door een herseninfarct en kreeg Eduard Verheijen te horen dat hij uitgezaaide prostaatkanker heeft. Tegelijkertijd konden er door corona geen proeverijen worden georganiseerd. In september 2021 is de eerste post-corona proeverij weer gehouden.

Wat de toekomst voor zowel Jan als Eduard en de sociëteit in petto heeft weet niemand. De spreuk, het leven is te kort om slechte wijn te drinken, blijkt ook nu weer een uitspraak met een gouden randje.

De doelstelling van de sociëteit is tweeërlei:

– Het vergroten van de deskundigheid bij het proeven, beoordelen en beschrijven van wijnen.
– Het genieten van (en anderen laten genieten van) een goed glas wijn, met spijs of muziek.

(Eduard Verheijen reikt op 4 november 2017 tijdens een proeverij aan erelid Jan Schildmeijer
de sleutels uit van Les Grands Crus)